fbpx
0

Korpa

 x 

Vaša korpa je trenutno prazna.

Otpočnite kupovinu

Od kolevke do kolevke ili Cradle to Cradle Design (još pominjan i kao C2C ili regenerativan pristup) jeste biomimikrijski pristup dizajnu na svim sferama, pa tako i u sferi higijene.

Šta je to Cradle to Cradle?
Dizajnerski koncept od kolevke do kolevke oblikuje stvari po ugledu na prirodne procese. On veštački stvorene materijale, dobijene u industrijskim procesima, posmatra kao hranljive materije koje beskonačno cirkulišu u zdravom metabolizmu živog sveta, stvarajući koncept beskonačnog životnog ciklusa neživih stvari po ugledu na živi svet – tehnosfera = biosfera.

Više o samom

Tako, dok štiti prirodne ekosisteme i globalni metabolizam planete, ovaj koncept istovremeno stvara bezbedno, zdravo i tehnološki napredno čovekovo okruženje dok kroz njega cirkulišu organski i sintetički materijali. Dakle, više nije stvar samo u tome da se bude efikasan već da se zaista postigne 0% otpada bilo koje vrste. 

Koncept je postavio, i dao mu ime, Walter R. Stahel 70-ih godina XX veka, a sadašnji model se zasniva na sistemu razvoja na osnovu životnog ciklusa (life cycle development) koji je inicirao hemičar Michael Braungart sa kolegama iz EPEA (Environmental Protection Encouragement Agency) u poslednjoj deceniji XX veka.

Oni su objavili i priručnik Tehnički okvir za procenu životnog ciklusa – Technical Framework for Life-Cycle Assessment (sličnih priručnika ima nekoliko, u izdanju različitih vladinih agencija i organizacija, možete ih pronaći i poručiti na internetu).

C2C je zaštićen brend sertifikacije konsultantske firme MBDC (McDonough Braungart Design Chemistry). Nemački hemičar Michael Braungart i arhitekta iz SAD William McDonough, koji su osnovali ovu firmu 2002. godine, objavili su i publikaciju Cradle to Cradle: Remaking the Way We Make Things.

To izdanje nudi specifične detalje o načinima na koje je moguće postići željeni model kompletnog životnog ciklusa za neki pro­izvod, objekat ili urbanu sredinu, sa procentom otpada koji iznosi 0%. Sama knjiga je napravljena od plastike koja ne gubi svoja svojstva prilikom reciklaže:

Ona je jedan od primera kada proizvod reciklažom može postati bolji. Ukoliko uzmemo prethodno izdanje, ispravimo ili dopišemo, i štampamo ponovo na istom materijalu, ona će zapravo dobiti na kvalitetu posle reciklaže što je danas redak slučaj sa tehnologijom reciklaže koja degradira sirovinu i proizvod – kaže William McDonough
Koncept od kolevke do kolevke sve materijale/sirovine koji se koriste u industrijskim procesima i ostaju iza ljudi razvrstava u samo dve kategorije:
  • tehnička hrana (technical nutrients) – strogo definisano kao netoksični, bezbedni sintetički materijali koji nemaju negativne uticaje na prirodno okruženje, uvek zadržavaju svoje osobine i mogu se koristiti za isti ili bolji proizvod, tj. ne padaju sa svakom narednom reciklažom sve niže na lestvici tehničkih i drugih karakteristika (downcycled)
  • biološka hrana (biological nutrients) – organske materije koje, nakon korišćenja, mogu biti vraćene u bilo koje prirodno okruženje gde će postati deo tla, obezbeđujući hranu za mikroorganizme bez uticaja na životnu sredinu (naravno, zavisno od lokalnih uslova i potreba, jer organski materijali jednog područja ili države mogu negativno uticati na ekosisteme drugih područja i država).
Oba ova tipa materijala prate svoj životni ciklus u regenerativnom ekonomskom sistemu koji su postavili McDonough i Braungart.

Koncept je tema i mnogih dokumentarnih filmova, a jedan od njih je i Waste=Food (Otpad=Hrana - postoji nekoliko filmova pod tim imenom ali lako ćete pronaći onaj u kom o C2C konceptu govore Michael Braungart i William McDonough).

C2C sertifikat ima nekoliko nivoa: basic, silver, gold, platinum (osnovni, srebrni, zlatni i platinasti - slično kao kod LEED sertifikacije objekata).

Hygiene Systems MNE d.o.o nudi proizvode koji poseduju C2C sertifikat. 

Tagovi

Osvojite vaučer u vrednosti od 50 EUR * za kupovinu naših proizvoda
captcha