Naš HACCP tim sačinjava stručno osoblje, koje vam može pomoći pri uspostavljanju HACCP standarda, kao i u njegovoj primeni i sprovođenju „dobre higijenske prakse“ (DHP), odnosno „dobre proizvodne prakse“ (DPP), shodno vašim potrebama.
Osim profesionalnih sredstava i opreme za čišćenje, kod nas možete dobiti prateće sertifikate, analize zdravstvene ispravnosti, liste hemijskih sredstava, ček liste i druge usluge koje zakon propisuje kao obavezne za HACCP.
Takođe za vas izrađujemo planove čišćenja, radne planove čišćenja opreme i alata (SSOP), i sprovodimo obuku osoba odgovornih za kontrolu i sprovođenje HACCP plana, za šta izdajemo pisane potvrde i protokole.
MI IMAMO REŠENJE ZA VAŠE PROBLEME!
Šta je to HACCP?
Haccp (Hazard Analysis & Critical Control Points) sistem predstavlja preventivni sistem u prehrambenoj industriji koji ima za cilj da primenom specifičnih metoda kontrole u određenim tačkama (CCP – kritične kontrolne tačke) spreči pojavu rizika u finalnom proizvodu.
Primjena HACCP sistema je postala zakonska obaveza i u Crnoj Gori na osnovu Zakona o veterinarstvu „Službeni listu CG, br. 30/2012“ i Zakonu o bezbjednosti hrane „Službeni list Crne Gore, broj 14/2007“ .
Prednosti primene haccp sistema:
- Poboljšava kontrolu procesa vezanih za hranu;
- Redukuje pojave bolesti izazvanih sa hranom;
- Osigurava snabdevanje stanovnika zdravstveno sigurnim prehrambenim proizvodima;
- Omogućuje ispunjenje zahteva zakonske regulative i efikasniji inspekcijski nadzor;
- Stalna predanost preduzeća u kontinualnom samo-ocenjivanju pa time i samopoboljšavanju;
- Omogućava efektivniji i efikasniji rad prehrambenih preduzeća;
- Pomaže kao dokaz pri žalbama i tužbama;
- Bolja iskorišćenost resursa;
- Omogućava efikasno uvođenje novih tehnologija i proizvoda;
- Mere sledljivosti i bezbednosti koje smanjuju greške u radu.
“Inspektori neće kontrolisati da li proizvođači poseduju sertifikat ili ne, ali imaju zadatak da provere funkcionalnost HACCP sistema”
Glavni sastavni delovi funkcionalnog HACCP sistema su:
- Dobra proizvođačka praksa - predstavlja niz preporuka koje je poželjno sprovesti u proizvodnji, preradi, skladištenju i snadbevanju hranom.
- Dobra higijenska praksa - je skup postupaka kojima se obezbeđuje čisto, sanitarno okruženje za proizvodnju, preradu, skladištenje i snadbevanje prehrambenim proizvodima.
- Standardne radne procedure - predstavlja skup uputstava za ostvarenje načela dobre higijenske i dobre proizvođačke prakse kao i neophodnih mera na kritičnim kontrolnim tačkama proizvodnje.
- Firma Hygiene Systems MNE u saradnji sa drugim konsultanskim firmama vrši implementaciju sistema bezbednosti prehrambenih proizvoda (HACCP).
KAKO VAM MOŽEMO POMOĆI?
Usluge koje nudimo:
- Proizvode vrhunskog kvaliteta Ekonomične, praktične, jednostavne za rukovanje i održavanje, koji imaju sve potrebene sertifikate koje odgovaraju HACCP standardima.
- Obuka korisnika naših proizvoda kao i periodično obnavljanje obuke Obuka je postupak učenja u kojem zaposleni stiču znanje, veštine i stav neophodan da bi se proizvodi pravilno i efikasno koristili i da bi od njih dobili što bolje rezultate.
- Izrada planova čišćenja
- Planom čišćenja se osigurava odgovarajući nivo čistoće svih delova objekata, higijena zaposlenih i same opreme za čišćenje.
- Sastavljamo dokumente potrebene za evidenciju uspešnosti i opravdanosti postupaka.
- Pružanje konsultanskih usluga i saveta za uspešnu realizaciju dobre higijenske prakse.